“Jeroen op’t Hof: “Dit jaar makkelijker om aan handel te komen”

Hof Fruit twee jaar actief in hardfruithandel

Tholen – Na acht jaar ervaring bij The Greenery startte Jeroen op’t Hof uit het Zeeuwse Ovezande twee jaar terug zijn eigen bedrijf op: Hof Fruit. “Mijn gedachte was dat je als je hardfruit wilde verkopen, dat je bij de telers over de vloer moest komen en daar lag destijds de focus steeds minder op. Nu krijg ik wel weer de gelegenheid en ik vind dat het werkt. Mijn grootste uitdaging is nu om m’n klanten vast te houden en het aantal telers uit te breiden.”

Jeroen heeft inmiddels van verschillende telers de toezegging dat hij het volledige volume mag vermarkten en doet daarnaast commissiehandel op de vrije markt. Klanten zijn hoofdzakelijk Belgische en Nederlandse exporteurs. “Ook ten opzichte van België zit ik hier in Zeeland erg gunstig. Zuid-Beveland is de tweede fruitteeltregio van het land, maar handel zit hier relatief weinig, dus dat biedt volop kansen”, zegt Jeroen. Hij betrekt het fruit voornamelijk van telers uit Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en West-Brabant.

Jeroen vermarkt het volledige hardfruitassortiment, van de eerste (James Grieve) zomerappels tot de laatste Jonagold. “De markt voor clubrassen is als vrije handelaar moeilijker om in te breken. Vorig jaar was wel de tweede keus Junami voor mij een leuke handel, maar dat was hoofdzakelijk op Duitsland gericht en die afzet verloopt dit jaar minder. Overigens was het vorig jaar, met die uitzonderlijk hoge prijzen, moeilijker om aan handel te komen. Dan komen de vaste partijen toch eerder in beeld. Dit seizoen zie je dat telers je makkelijker gaan bellen.”

“Dit jaar is de oogst toch groter uitgevallen dan menigeen dacht rond de pluk. Je ziet dat de verkoop tot januari veel vooruit werd geschoven, maar vanaf Kerst tot nu zijn er grote volumes weggegaan”, analyseert Jeroen het seizoen. “Met name voor Conference-peren vind ik het lastig inschatten hoe het seizoen zal verlopen. Als de vraag stagneert, kan de Conference dezelfde kant op gaan als de Doyenné du Comice, Triumph de Vienne en de Gieser Wildeman, die op het laatst ook zijn ingezakt en dat zou met de Conference ook zomaar kunnen gebeuren. Als het verkoopvolume op het huidige niveau blijft, kan de prijs op het einde wat klimmen. Ik zou als ik teler was mijn voorraad gespreid verkopen en niet met alle kaarten op het einde van het seizoen gokken.”

Voor meer informatie:
Hof Fruit
Jeroen op’t Hof
Bloemenstraat 36
4441 AK Ovezande
Mob: 06-52655396
hoffruit@gmail.com

Publicatiedatum: 
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl