Jeroen op’t Hof, Hof Fruit:

“Prijs goede kwaliteit hardfruit zal niet direct wegzakken”

Tholen – De hardfruitmarkt is momenteel zoekende. “Bij de appelen verloopt de afzet nog moeizamer dan de peren. De verkoop op de binnenlandse markt verloopt nog best goed, maar de export gaat stroef”, vertelt Jeroen op’t Hof van Hof Fruit uit Heinkenszand. “In het begin van het seizoen was ik, net als iedereen, positief gestemd, maar de laatste anderhalve maand is de handel niet wild. Andere jaren was het vooral de prijs waarover je aan het onderhandelen was, nu is de animo zelfs bij een lagere prijs niet al te groot. Het zou een zegen zijn als de Russische grenzen weer opengingen, maar dat zie ik niet direct gebeuren.”

“Al met al is het voor veel telers een taai jaar, waarbij de kostprijs in veel gevallen niet wordt gehaald. Voor ongesorteerd product ligt de prijs van goede Conference rond de 40 cent en voor matige tussen de 35-40 cent met bepalingen, voor de goede Elstar rond de 38-40 cent en voor mindere kwaliteit tussen de 20 en 25 cent. Voor Jonagold wordt er ongeveer 25 cent neergelegd. De prijs van de goede kwaliteit hardfruit zie ik niet direct onderuitzakken, maar afgelopen teeltseizoen is er niet veel water gevallen en dat zorgt in het land toch wel voor wat kwaliteitsproblemen”, vervolgt Jeroen.

“In de peren zijn de Doyenné du Comice en Lukassen op en is er alleen Conference over. Vorig jaar hadden we in plaats van concurrentie ook nog gemak van Polen, omdat weer er veel peren konden brengen, maar met de fijne maten die we nu veel hebben, kunnen ze ook niet veel. Daarbij is Polen flink aan het ruimen, waardoor de industrieprijs ook onder druk is komen te staan. Al met al mag de handel de komende tijd nog wel aantrekken, maar ik blijf op zoek naar goede partijen fruit”, besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
Jeroen op ’t Hof
Hof Fruit bv
Clara’s pad 10
4451 HD Heinkenszand
Mob: +31(0)6-52655396
info@hoffruit.nl
www.hoffruit.nl

Publicatiedatum: 
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl